Новини

 

День Гідності та Свободи в КНУ: пам'ятати полеглих Героїв

21.11.2022

 

Із нагоди Дня Революції Гідності та Свободи в Музеї історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка започатковано експозицію за матеріалами «Віртуального меморіалу пам’яті полеглих шевченківців».

 

Офіційне відкриття експозиції відбулося в урочистій атмосфері 21 листопада 2022. До участі в події було запрошено керівництво КНУ, представників адміністрації навчальних підрозділів, працівників і студентів Університету. Підготовкою й проведенням заходу опікувався Центр комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка.

Заходи з нагоди Дня Революції Гідності та Свободи модерувала координаторка проєкту «Віртуальний меморіал пам’яті полеглих шевченківців» Тетяна Василик. У вступній промові до присутніх вона наголосила на визначній ролі університетської родини в процесах українського державотворення: «Вихованці й співробітники Шевченкового університету стояли біля витоків багатьох революційних змін у суспільстві. Коли у 2014 році рф принесла війну в нашу країну, відібрала Крим та окупувала території Донеччини й Луганщини, коли в лютому 2022 року країна-окупант розпочала повномасштабне вторгнення до України, Університет разом зі всією країною став до боротьби».

На вшанування пам’яті полеглих у російсько-українській війні було оголошено символічну хвилину мовчання. Потому слово взяв ректор Володимир Бугров, який відзначив: «Університет ніколи нікому не корився, завжди був на вістрі національно-визвольної боротьби. Тут багато тих, кого я особисто навчав, із ким спілкувався, кого поважав – а все разом це Університетська родина. Гасло «Герої не вмирають» справедливе доти, доки ми шануємо Героїв і їхній внесок власним життям за наше право жити й працювати у вільній Україні, бачити сонце й небо, дихати вільним повітрям! Низький уклін усім, хто сплатив найвищу ціну за нашу свободу, щира подяка всім, хто й сьогодні боронить нашу державу!». Ректор КНУ поділився особистими спогадами про початок повномасштабного вторгнення, про виклики й труднощі, що їх долав колектив КНУ, а також про щиру вдячність від захисників України, які тимчасово розміщувалися на базі окремих підрозділів Університету.

Проректорка із науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська у своїй промові наголосила на стійкості й незнищенності українців: «Мабуть, українці – єдина зараз нація у світі, для якої гідність і свобода стали найвищими цінностями. На цих фото – наша університетська родина. Тут є мої друзі, тут є мої студенти, яких я пам’ятаю. Тут люди, які стали гідними, вільними. Ми не маємо права забути про них, мусимо робити все, щоб ця пам’ять збереглася навічно. Щоб усі українці знали, якою дорогою ціною здобувається гідність!».

Модераторка події запросила всіх охочих згадати події Революції Гідності, російсько-української війни, а також поділитися спогадами про загиблих. Щирими й теплими словами згадав своїх бойових побратимів викладач ННІ філології Сергій Янчук, який зараз виконує бойові завдання із захисту територіальної цілісності України: «Із багатьма Героями, світлини яких представлено в експозиції, мав гарні, товариські взаємини. Андрія Гальчуса – вважав зразковим офіцером, про Дениса Антіпова – скажу, що такі люди повинні б ставати Президентами. На жаль, Україна втрачає найкращих. Тож саме тому – мусимо перемогти російську федерацію й нарешті розвалити цю імперію зла!».

Директорка Музею історії Університету Людмила Круглова висловила щиру вдячність адміністрації КНУ, Центру комунікацій, Видавничо-поліграфічного центру «Київський університет» і працівникам Архіву, кожен із яких допоміг реалізувати та втілити грандіозний проєкт пам’яті в Університеті.

На завершення події ректор Володимир Бугров закликав присутніх оглянути експозицію, а також усіляко поширювати інформацію про неї, організовувати екскурсійні групи для студентів, ліцеїстів і курсантів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Герої не вмирають! Бережімо світлу пам’ять про них...

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024