Новини

 

Відбувся перший раунд Академічного форуму з питань Криму 2022

23.09.2022

Київський національний університет імені Тараса Шевченка та його студентська спільнота у співпраці з провідними українськими та закордонними університетами й за організаційної підтримки Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим провели перший раунд Академічного форуму з питань Криму 2022.

Ініціатива проведення заходу належить ректору Володимиру Бугрову, проректорці з міжнародного співробітництва Ксенії Смирновій та студентам КНУ.

Відкрила Форум проректорка Ксенія Смирнова, яка подякувала всім учасникам і співорганізаторам за підготовку та побажала плідної роботи під час двох раундів Форуму – 22 та 29 вересня. Адже, зважаючи на військові успіхи й героїчну боротьбу наших збройних сил з агресором, питання реінтеграції Криму є як ніколи на часі.

«Сьогодні було започатковано новий вимір Кримської платформи. Поряд із президентським, парламентським, урядовим та експертним вимірами, з’явився вимір академічний. Відтепер до питання деокупації та реінтеграції Криму залучені українські університети, а також провідні світові навчальні заклади, такі як Гарвардський університет, Кембридж та інші. Цей форум стане майданчиком, який дозволить залучати академічне співтовариство до формування нашого бачення реінтеграції Криму. Адже в той момент, коли Кримський півострів буде деокупований та знов стане частиною Незалежної України, ми вже повинні мати чітке розуміння щодо усіх аспектів його реінтеграції», – зазначив Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента України, у своєму зверненні.

Із вітальним словом до учасників також виступила постійна представниця Президента України в Автономій Республіці Крим Таміла Ташева, яка наголосила: «Ми будемо повертати Крим тим шляхом, який ми для себе оберемо. Тому започаткування Академічного форуму стане важливою складовою Марафону академічних подій про Україну «World Academic Talks» – серії заходів, під час яких лідери академічних спільнот України та світу, студентські спілки будуть професійно обговорювати теми, пов’язані з Україною, її розвитком та повоєнним відновленням. А запропоновані учасниками пропозиції зможуть лягти в основу виступів під час першого Парламентського саміту Кримської платформи у Загребі, де зберуться спікери країн Кримської платформи, щоб обговорити законодавчі аспекти визволення Криму. До того ж студенти-учасники сьогоднішнього Форуму зможуть стати кадровим резервом, який буде необхідний при відновленні українського Криму».

Учасники першого раунду Форуму під час панельних дискусій поділилися баченням економічної реінтеграції Криму. Піднімали тему відродження корінного Криму в культурі, мові та історичній пам’яті. Дискутували, як краще боротися зі штучно зміненою демографічною ситуацією, пропагандою та погіршенням екології. Обговорили питання конкретного змісту національно-територіальної автономії Криму, оптимальної моделі кримськотатарської автономії для забезпечення успішної реінтеграції півострова після Перемоги України та інші юридичні аспекти.

Другий раунд Форуму відбудеться вже 29 вересня, де матимуть змогу виступити переможці конкурсу студентських есеїв. 4 автори найкращих робіт та виступів на панельних дискусіях будуть запрошені відвідати перший Парламентський саміт Кримської платформи, що відбудеться 24-25 жовтня у столиці Хорватії, місті Загребі.

Спонсорами Форуму та поїздки найкращих спікерів студентського виміру на Парламентський саміт у Загреб стали: Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ); USAID Україна «Права людини в дії»; Міжнародне партнерство за права людини (МППЛ); громадська організація КримSOS; Загребський університет (Хорватія).

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024