Новини

 

Урочисте відзначення Дня Університету

19.09.2022

 

Щирі привітання від керівництва Київського національного університету імені Тараса Шевченка, напутні слова від адміністрації навчальних підрозділів і гарантів освітніх програм, підбадьорливі побажання від представників студентського самоврядування лунали на честь цьогорічних першокурсників, які завершилися грандіозним відзначенням Дня Університету!

 

Упродовж 14–19 вересня 2022 року в КНУ імені Тараса Шевченка з цілковитим дотриманням безпекових вимог відбувалися традиційні посвяти нового набору студентів. Ректор Володимир Бугров, проректори Андрій Гожик, Олена Добржанська, Олег Федевич, Ольга Білявська й Ганна Толстанова, а також керівник Навчально-методичного відділу Університету Андрій Пижик особисто вітали першокурсників і засвідчували пошану їм, їхнім батькам і рідним-близьким за свідомий вибір якісної освіти в Україні!

У вітальних промовах із нагоди посвят Володимир Бугров наголошував: «Прийміть найщиріші вітання зі вступом до славетного Київського національного університету імені Тараса Шевченка! Упродовж усієї історії його існування – саме тут проявлялася велич духу, Університет посів своє чільне місце в процесах українського державотворення. Це не тільки місце для навчання й досліджень, тут перевіряється особистість і плекається характер, тут нададуть усі можливості для духовного плекання й саморозвитку, це – справді найкращий Університет! Основний наш фронт – освітній. Ми обов’язково переможемо, і зможемо не  тільки відновити зруйноване, але й збудувати нову успішну квітучу Україну». Ректор не оминув увагою й те, наскільки самовіддано від початку російсько-української війни й повномасштабного вторгнення спільнота КНУ імені Тараса Шевченка захищала не тільки сам заклад вищої освіти, а й кожен клаптик української землі: «Наші студенти й співробітники охороняли південний міст під час наступу на Київщину; охороняли стратегічний природоохоронний об’єкт – Канівський заповідник; значна частина колективу й досі бере участь у бойових діях, за що їм – велика шана й честь від усіх нас і України!».

Проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик звертав увагу у промовах на високій якості освіти й згуртованості всіх представників КНУ імені Тараса Шевченка: «Ви долучаєтеся до великої родини Шевченкового університету. Наша родина – дружна, наша родина єднає, і нашого квіту – по всьому світу, бо в більшості закордонних країн працюють випускники КНУ! Якісна освіта в Університеті – це велика цінність: саме тут ви зможете зростати, формувати себе, згідно з вашими бажаннями, і будувати успішну професійну кар’єру на обраних вами теренах!».

Проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська зосередилася у виступах на історичному розвиткові Університету й сучасних його здобутках, а студентів закликала бути активними й відповідальними: «У складний час ви розпочинаєте свій студентський шлях, коли морок й невігластво напали на нашу землю. Але в Університеті ви не тільки вивчатимете історію України, а й безпосередньо вливатимете на хід історичних подій (повірте, КНУ має в тім безцінний досвід і вікові традиції!). Кожен першокурсник вже зустрівся зі своїм майбутнім, щоб реалізуватися як особистості, професіонали й громадяни незламної, переможної України. Бажаю вам ніколи не здаватися, не боятися вірити в себе, впевнено йти до мети, навчатися й досягати! Це – важливо для нашої держави. Ви – наше майбутнє, і ми у всьому вам допоможемо!».

Проректор з науково-педагогічної роботи (адміністративно-господарська робота) Олег Федевич заохотив першокурсників усебічно розвиватися задля Перемоги й розбудови своєї країни: «Ви здійснили справді важливий життєвий вибір і вступили до науково-освітнього лідера серед ЗВО України! Ви є елітою української нації, саме від вас залежатиме майбутнє України і яким буде вектор її успішного розвитку. Пишайтеся тим, що ви – українці, усіляко допомагайте нашій державі й українським воякам! Відповідально й гарно навчайтеся, а викладачі – у всьому вам допоможуть, це й буде нашим спільним внеском задля Перемоги України!»

Проректорка з науково-педагогічної роботи (фінансово-економічні питання) Ольга Білявська наголосила у виступі на освітніх перевагах і можливостях, що їх пропонує студентам «КНУ не просто як найкращий заклад освіти, а як велика родина, частиною якої сьогодні стали і ви, дорогі першокурсники!», закликала молодь бути свідомими й активними та побажала «яскравих здобутків і мирного неба».

Керівники навчальних підрозділів, гаранти освітніх програм, завідувачі кафедр і викладачі розповідали студентам і їхнім батькам про переваги й необмежені навчально-наукові можливості факультетів та інститутів КНУ імені Тараса Шевченка. Представники студентського самоврядування – знайомили із студкураторами й обіцяли першокурсникам усебічну підтримку впродовж усього періоду їхнього навчання в Університеті. Шановані й високоповажні гості (кожен із яких – експерт своєї справи!) оповідали про свої несміливі перші кроки в КНУ й ділилися теперішніми професійними досягненнями, щоб мотивувати до звершень нове покоління студентів. Між іншим, навіть військовий пілот української авіації записав щире відеозвернення до першокурсників, хоча власного льотного підрозділу Університет іще й не має!

Урочистим завершенням періоду посвят і гідним відзначенням Дня Університету став святковий концерт за участі очільника Міністерства освіти і науки України Сергія Шкарлета. Під час заходу було відзначено видатні заслуги ректора Володимира Бугрова, якому міністр вручив нагрудний знак і посвідчення МОН України «За наукові та освітні досягнення». За поданням керівників структурних підрозділів Університету відбулося вручення працівникам КНУ іменних подяк ректора за доблесну службу та мужність, виявлену у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України; за активну участь у волонтерській діяльності та підтримку української армії; за вагомий внесок у розвиток освіти, науки та української державності у період воєнного стану; за плідну працю та сумлінне виконання функціональних обов’язків у період воєнного стану.

Міністр Сергій Шкарлет привітав працівників головного університету України з початком «непростого, надважкого – при агресії – нового навчального року» і наголосив: «Від нас із вами залежить майбутнє держави, майбутнє освіти України, від нас із вами залежить наповненість освітніх програм новими фактами. Нам писати нову історію України! І сьогоднішню систему освіти треба побудувати на новій парадигмі – на тому, що Україна не пасе задніх, вона здатна на таке протистояння агресорові, якого ніхто й уявити не міг! Вдячний кожному освітянину, кожному викладачеві, професору, доценту, науковцю, лаборанту – всім освітянам України за ту важку працю, яку ми з вами пліч-о-пліч зробили за всі ці дні повномасштабного вторгнення, щоб завдяки українським захисникам усе ж таки розпочинати освітній процес в нашій державі!».

Ректор Володимир Бугров наголосив у промові на неперервності освітніх традицій і згуртованості його працівників і студентів, що гарантує Україні чергову перемогу в боротьбі з ворогами: «Саме 188 років тому розпочали заняття 62 студенти Університету святого Володимира. Сьогодні ж – день, коли розпочинаємо заняття зі студентами перших курсів, день, коли попри спричинені рашистською навалою виклики зустрічаємо в нашій родині нове велике поповнення. Від імені ректорату й особисто щиро вітаю вас усіх із цим нашим святом – днем, коли в нашій родині розпочато новий життєвий цикл. Бажаю всім міцного здоров’я й усіляких гараздів, щоби якнайшвидше в Україні настав мир, і ми перейшли до звичного життя. Із Днем Університету й Слава Україні!».

Святковий концерт розпочався з композиції у виконанні оркестру ВІКНУ «Ой, у лузі червона калина», що стала символом української перемоги. Упродовж урочистого заходу прозвучала низка авторських і українських пісень у виконанні колективів Університету й запрошених виконавців.

Науково-педагогічний колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка пишається здобутками керівництва й колег, щиро вітає першокурсників і закликає спільно наближати Перемогу України!

 

Запрошуємо всіх зацікавлених зберігати найщемніші фотомиттєвості з нагоди посвят цьогорічних першокурсників і переглядати світлини з урочистостей на честь Дня Університету!

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024