Новини

 

Співпраця університетів з органами державного управління й місцевими громадами

20.11.2020

Про особливості взаємодії університетів з органами державного управління й місцевими громадами в умовах пандемії Сovid-19 говорили під час вебінару, що відбувся 19 листопада 2020 року на платформі дистанційної освіти KNU Education Online з прямою трансляцію через Facebook ICenter.

Участь у заході офлайн взяли: заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, проректор Петро Бех, начальниця планово-фінансового відділу Ольга Білявська, керівниця проєкту «Фінансова стабілізація класичних університетів в умовах прояву глобальних наслідків пандемії COVID-19», доцентка кафедри фінансів економічного факультету Юлія Петленко, директорка Центру інноваційного розвитку Світлана Березіна. Модератором вебінару була доцентка кафедри економічної кібернетики економічного факультету Ганна Харламова.

В онлайн-форматі до обговорення долучилися: голова державної аудиторської служби України Геннадій Пліс, Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, проректор з фінансів Сумського державного університету Володимир Касьяненко, завідувач кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту КНУ імені Тараса Шевченка Ігор Лютий, координатор проєкту Erasmus+UA Світлана Шитікова та інші учасники, яких у змішаному форматі було понад 600 осіб.

Про особливості функціонування університетів в умовах пандемії та взаємодію ЗВО, державних і місцевих органів влади у цьому питанні говорив у своєму виступі заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. Під час свого виступу він детально розповів про вже реалізовані та заплановані адаптаційні заходи з боку Уряду та Міністерства, зокрема, для розвитку сфери вищої освіти в умовах пандемії. Він зауважив, що Міністерство рекомендує ЗВО модель змішаного навчання, яке потрібне для того, аби студенти змогли опанувати практичні навички (у групах, де не більше 20 осіб). Заступник міністра наголосив, що необхідно враховувати наукову діяльність викладачів при плануванні навантаження в умовах карантину. Також зазначив, що впровадження єдиної університетської платформи сприяє підвищенню якості освітніх послуг і цей досвід має поширюватись і в інших ЗВО держави.

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник відзначив ряд заходів, які реалізовуються КМДА з метою запобігання поширення коронавірусної інфекції з урахуванням попереднього досвіду.

Голова державної аудиторської служби України Геннадій Пліс поділився досвідом щодо організації дистанціної роботи в органах державного фінансового контролю в  умовах пандемії, у тому числі й підписання документів та накладення електронної печатки та рекомендував використання у професійній діяльності інструментів цифрового сервісу ДіЯ.  

Проблемам міжнародного співробітництва університетів в умовах сьогодення та організації навчання та оплати за освітні послуги для іноземних громадян було присвячено виступ проректора КНУ Петра Беха, який розповів учасникам вебінару про впровадження унікальної онлайн-платформи для вступу іноземців, яка дає можливість реалізувати онлайн-вступ на навчання до ЗВО з використанням електронного документообігу. Він наголосив на необхідності впровадження електронно-цифрового підпису у ЗВО України, враховуючи досвід вищої школи в Європейському Союзі.

Про фінансування університетів та нагальні проблеми й перспективи фінансування науки говорив професор КНУ Ігор Лютий, який перерахував усі необхідні складові фінансових витрат ЗВО з урахуванням пандемії, наголосивши, що витрати на забезпечення якісного дистанційного освітнього процесу складатимуть значну частину від загальних витрат.

Начальниця планово-фінансового відділу КНУ Ольга Білявська компетентно пояснила про нормування та оплату праці викладачів та науковців в умовах пандемії COVID-19, а також політику оплати за освітні послуги при змішаному навчанні.

Значну частину зустрічі було присвячено проблемам цифровізації вищої освіти.

Про практику використання новітніх технологій у Сумському державному університеті та про мотиваційні інструменти для викладачів розповів проректор Сумського державного університету Володимир Касьяненко.

Поділилась досвідом КНУ імені Тараса Шевченка з диджиталізації освітнього процесу і запропонувала проведення аналізу рівня цифровізації ЗВО України директорка Центру інноваційного розвитку КНУ Світлана Березіна.

Завершуючи дискусію, Юлія Петленко зазначила, що всі надані пропозиції із вдосконалення функціонування університетів, в тому числі у частині взаємодії з органами державного управління і місцевими громадами в умовах пандемії COVID-19 будуть включені в дорожню карту проєкту «Фінансова стабілізація класичних університетів в умовах прояву глобальних наслідків пандемії COVID-19».

 

За матеріалами Центру інноваційного розвитку КНУ

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024