Новини

 

На базі Інституту міжнародних відносин КНУ створять Науковий центp ASEAN

17.09.2020

Про це йшлося під час тристоронньої зустрічі  між керівництвом Київського національного унверситету імені Тараса Шевченка, Міністерством закордонних справ та послами Асоціації держав Південно-східної Азії в Україні (англ. Association of SouthEast Asian Nations, ASEAN)  щодо створення в нашій державі Наукового центру,  що відбулася 17 вересня 2020 року в КНУ.  

 

У ній взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол  Республіки Індонезія в Україні паном Юдді Кріснанді, Надзвичайний та Повноважний Посол Малайзії в Україні паном Дато Раджа Реза Раджа Заіб Ша, Надзвичайний та Повноважний Посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні паном Нгуєн Ань Туан, ректор КНУ Леонід Губерський, проректор КНУ Петро Бех, директор Інституту міжнародних відносин Валерій Копійка, директор відділу країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону  Евген Пікалов та ін.

Леонід Губерський привітав високоповажних гостей й висловив впевненість, що обговорені під час зустрічі деталі, щодо створення Наукового центру ASEAN в Інституті міжнародних відносин за сприянням Посольств Індонезії, Малайзії та В`єтнаму та МЗС України, допоможуть швидше втілити вжиття  цей важливий проєкт.

 

Евген Пікалов підкреслив перспективи поглиблення взаємодії в площині освіти, науки та культури з Асоціацією країн Південно-Східної Азії, а саме зацікавленість сторін у заснуванні Наукового центру АSЕАN, реалізації спільних наукових проєктів, що сприяло б інтенсифікації контактів між дослідниками і науковцями та розвитку культурно-освітніх відносин.   

Й. В. Дато Раджа Реза Раджа Заіб Ша зазначив, що основна мета створення центру - максимально сприяти поглибленню українсько-азіатських відношень в галузі освіти, науки та культури, проведення спільних наукових досліджень, експериментальних та інноваційних розробок, організація тренінгів, семінарів та публікація результатів наукових робіт.

Свої ідеї, концепції та напрямки роботи у створенні міжнародного центру представили Й. В. Посол Юдді Кріснанді та Й. В. Посол Нгуєн Ань Туан.

Петро Бех зауважив, що необхідно підписати Угоди про співпрацю, призначити відповідальних координаторів з кожної сторони для обговорення подальших питань щодо організації роботи центру, фінансування, технічного та інформаційного, кадрового забезпечення.

Валерій Копійка підкреслив, що створення такого центру стане вагомим кроком  до активізації взаємного культурного розвитку. 

На сайті Міністерства закордонних справ України зазначено, що залучення професорсько-викладацького складу Інституту міжнародних відносин до створення та функціонування центру відкриє нові можливості для науково-дослідницької діяльності в галузях, які становлять обопільний інтерес України та країн регіону.

 

Леонід Губерський подякував присутнім у сприянні створення центру, підкресливши, що налагодження співпраці з країнами Азії є не тільки важливим завданням для Університету, а й цінним політичним внеском у співпрацю між нашими країнами.

Нагадаємо, що про наміри заснування Наукового центру АSЕАN на базі одного з вищих навчальних закладів України, що сприяло б інтенсифікації контактів між дослідниками і науковцями та розвитку гуманітарно-освітніх та міжлюдських відносин, мова йшла у липні під час зустрічі міністра закордонних справ України Дмитрa Кулеби з послами Соціалістичної Республіки В’єтнам, Республіки Індонезії та Малайзії. Детальніше на сайті Міністерства закордонних справ України.

Пресцентр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024