Новини

 

Астрономічна обсерваторія КНУ в міжнародному проекті Europlanet 2024 (RI)

03.07.2020

В цьому році Астрономічна обсерваторія Київського національного університету імені Тараса Шевченка святкує своє 175-річчя з дня заснування. Наша обсерваторія одна з найстаріших та добре знаних обсерваторій не тільки України, а й світу. Разом з святкуванням свого Ювілею Обсерваторія розпочала також участь у міжнародному проекті Europlanet 2024 (RI).

 

Дослідницька інфраструктура Europlanet 2024 (RI) забезпечує вільний доступ до найбільшої у світі колекції засобів планетарного моделювання та аналізу, служб передачі даних та інструментів, наземної мережі спостережень та програм заходів з підтримки спостережень як професійних астрономів, так і аматорів.

 

Проект фінансується програмою «Горизонт 2020» Європейської Комісії та триватиме протягом чотирьох років з лютого 2020 року до січня 2024 р. Консорціум RI «Europlanet 2024» очолює Університет Кент, Великобританія, та має 53 установи-бенефіціари з 21 країни Європи та світу і 44 афілійовані партнери. Цей проект забезпечує доступ до 24 лабораторій Європи та п'яти наукових майданчиків, послуг та засобів віртуального доступу, мережевих заходів для проведення спостережень з швидким реагуванням для підтримки планетних місій.

 

П'ять наукових майданчиків, пропонованих консорціумом Europlanet 2024 RI, розташовуються від Африки до Полярного кола і відтворюють поверхневі умови планетних середовищ минулого та сьогодення, включаючи крижані середовища Європи та Ганімеда, геотермічно активні регіони Венери, Іо та стародавнього Марса, лавові  печери на Місяці чи Марсі, які можуть бути використанні в майбутньому як місця поселень. Одинадцять лабораторій надають засоби для імітації атмосферного та поверхневого середовища, які не існують на Землі – від палючих поверхневих умов Меркурія та Венери, до пилових штормів низького тиску на Марсі або до сильних холодів Урана, Нептуна та комет. Проект також розширить послуги віртуального доступу, включаючи портал геологічного картографування, а також використовуватиме машинне навчання для автоматичного розпізнавання та аналізу планетних наборів даних. В цьому проекті задіяний телескоп АЗТ-8, що знаходиться на спостережній станції Астрономічної обсерваторії в с. Лісники. Цей телескоп (згідно Міжнародного Планетного Циркуляра (MPC), №585 – Kiev comet station) п’ятий рік поспіль займає перше місце в рейтингу серед 413 обсерваторій світу за кількістю позиційних спостережень комет, випереджаючи такі відомі обсерваторії як PANSTARRS, LINEAR, CATALINA та ін.

 

Наразі дослідники таємниць Всесвіту  з будь-якого куточку світу можуть проводити свої дослідження використовуючи спостережну базу Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка: https://www.europlanet-society.org/europlanet-2024-ri/networking-activities-na/europlanet-2024-ri-na-call-for-observations-at-the-europlanet-telescope-network/

Пресцентр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024