Новини

 

ЖИТТЯ В НАУЦІ ЯК ВОНО Є. Петро Музиченко: «Ставте перед собою велику ціль»

23.05.2020

МУЗИЧЕНКО Петро Федорович, закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту у 1972 році, нині доктор медичних наук, професор,  завідувач діагностичного  відділення  Університетської клініки Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Автор понад 120 наукових праць, серед них монографія англійською мовою та міжнародна методична рекомендація, має 47 патентів на винаходи та 128 раціоналізаторських пропозицій.  Наукові розробки Петра Федоровича неодноразово демонструвалися на національних і міжнародних виставках та були нагороджені численними дипломами, у тому числі Пловдівської, Лейпцігської, Брюссельської, Дюсельдорфської, Лондонської, Паризької виставок. З 1988 р. по 2001 р.  керував медико-технічною асоціацією «МЕТОСТ», до якої увійшли шість  Інститутів НАН України, два інститути МОЗ та військовий завод імені Петровського, на якому вироблялися інструменти системи «МЕТОСТ», конструкції  П. Ф. Музиченка. Заслужений раціоналізатор України.

 

Якій проблематиці було присвячено Вашу першу наукову доповідь, і коли вона відбулася?

 

Моя перша доповідь про новітні методи оперативного лікування переломів кісток людей відбулася у травні 1980 року на конкурсі молодих вчених. Два роки поспіль я займав перше місце, навчаючись у клінічній ординатурі Інституту удосконалення лікарів у м. Києві (нині це Національна академія післядипломної освіти медичних працівників).

 

Яку наукову подію Вашого життя  Ви найчастіше згадуєте?   

 

Самостійно проведену найскладнішу операцію по заміні кульшового суглоба.  Цим я завдячую професору Левенцю Віталію Миколайовичу, моєму  вчителю та керівнику моєї кандидатської дисертації. Ще одна вагома подія мого життя – це  здобуття права на промисловий випуск  інструментів, які я розробив у процесі виконання  кандидатської на докторської дисертацій.    

 

Який жарт та з якої галузі знань Ви найбільше цитуєте? 

Терпіння і праця все перемелять.

 

До життєпису якого відомого дослідника Ви апелюєте, коли наводите мотивуючий приклад для молодих учених?

 

Це життєпис наукового консультанта моєї докторської дисертації – професора Сиваша Костянтина Митрофановича, він родом із Конотопа і часто говорив:  «Не забувай, де залишилося  твоє коріння, не віддаляйся від нього далеко.  Сильні вітри та негарні люди ніколи не допоможуть утриматись, а допоможуть вирвати з корінцями. Біда бути перекотиполем».

 

Ваше наукове кредо.

Крізь терени до зірок. Per Аspera ad Аstra. Молодим людям, які бажають  займатися науковою роботою, я кажу: «Ставте перед собою велику ціль.  Спочатку вона здаватиметься недосяжною. Згодом крок за кроком, накопичуючи нові знання, уміння, наукові досягнення, стане набагато цікавіше жити,  а нагородою стане Олімп, на який Вас приведе вперта повсякденна робота».

 

Проректор з наукової роботи, професор Жилінська О.І.

Пресцентр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024