Новини

 

В Інституті філології відбувся круглий стіл з нагоди 90-річчя Дмитра Павличка

07.11.2019

Урочистості з нагоди 90-річчя Дмитра Павличка відбулися 6 листопада в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.

Від імені ректора Леоніда Губерського Дмитра Васильовича привітав проректор Петро Бех, який наголосив, що святкування ювілеїв українських класиків – це вияв пошани до їхнього творчого спадку.

Директор Інституту філології професор Григорій Семенюк окреслив основні віхи творчого та громадсько-політичного шляху письменника: «Якщо найбільшим надбанням Дмитра Павличка є його книжки, то найважливішою подією в житті він вважає установчий з’їзд Народного Руху і проголошення незалежності України. Його діяльність – це боротьба за мову, націю, Українську державу».

«Сьогодні ми вшановуємо героя нації, апостола української історії, який поклав слово в фундамент нашої держави – Акт проголошення незалежності України, – сказав Юрій Щербак, голова Комітету з національної премії України імені Тараса Шевченка – не довгий вік, а висота ідей, сила правди, потужність таланту і нестримна енергія руху визначають людину. А довгий вік в поєднанні з високою від Бога активністю творять дивовижне явища, яким є Павличко».

«1964 року Дмитро Павличко прийшов у цей корпус на факультет журналістики і викликав фурор серед студентської молоді: таким було сприйняття його неймовірної поезії з шаленою енергією. Павличко яскраво присутній у всьому, за що береться», – згадав письменник, літературознавець, громадський діяч Михайло Слабошпицький.

Про свої враження від знайомства з Дмитром Павличком розповів поет Павло Мовчан: «Той, хто бачився з Павличком, залишається назавжди опромінений ним. Поет знає мову Всесвіту і не втрачає постійний контакт з Богом. Поезія Павличка – це постійна вібрація нації, чутлива до всього».

Голова Спілки письменників України Михайло Сидоржевський також привітав ювіляра й наголосив, що ми досі не усвідомлюємо значення присутності Дмитра Павличка в громадсько-політичному й культурному житті України. «Ріка забуття забирає багато політиків, але в пам’яті історії залишаються будителі духу, світочі, лідери національної еліти. Дмитро Павличко – один із них», – зауважив пан Михайло.

Про світоглядну й творчу спорідненість двох сподвижників української культури – Дмитра Павличка та Івана Франка – розмірковував директор Інституту НАН України, академік Микола Жулинський. Він назвав дві константи в творчості й громадській діяльності Франка й Павличка – це нація та мова. «Місією Франка було творити з нації культурну систему. Весь творчий процес Дмитра Павличка – його поезія, переклади, літературознавчі розвідки – все це також спрямоване на те, щоб формувати націю в культурний організм», – наголосив пан Микола.

Нетитулованим академіком назвав Дмитра Павличка членкор НАН України, професор Ростислав Радишевський. У своїй доповіді «Дмитро Павличко – полоніст» професор визнав ювіляра справжнім амбасадором по духу, а не лише за офіційним званням. Дмитро Павличко добився встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у Варшаві й Юліушу Словацькому в Києві.

Дмитро Чистяк, доцент КНУ, продекламував вірш ювіляра «Долиною туман тече…» у власному перекладі французькою. Він також презентував видання цією мовою віршів Дмитра Павличка, наголосивши: «Ваша творчість буде ширитися у франкомовних світах».

Останнім слово взяв Дмитро Павличко. Він подякував організаторам і гостям круглого столу за теплу зустріч і дружні виступи. Поет зізнався, що досі пише вірші й один з останніх присвятив керівнику руху за незалежність Індії, основоположнику філософії ненасилля Махатмі Ґанді. Другого вересня світ відзначив 150 років від дня народження індійського політичного діяча. Дмитро Павличко в поезії веде духовний діалог зі східним мислителем, закликає останнього зупинити потоки крові, якими просякнута сучасна Україна. Також ювіляру імпонує ідея Ґанді про єдність народу в боротьбі з ворогом: «Якщо ми будемо почуватися самими собою, нас ніхто не переможе. Це головна наша оборона». Насамкінець Дмитро Васильович прочитав поезію «Намет» зі своєї збірки «Вірші з Майдану». Вона прозвучала свіжо й полум’яно, як і вся позачасова творчість велета духу, живого класика Дмитра Павличка.

 

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю Інституту філології

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024