Новини

 

Запрошуємо всіх на Поетичну галявину

10.10.2019

9 жовтня у затишному куточку  Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна КНУ імені Тараса Шневченка, що вже полюбився відвідувачам і своїм розташуванням, і особливою аурою, знаним як «Ворота душі», урочисто відкрили другу складову частину комплексу - «Поетичну галявину.

Власне це завершення спеціального проєкту, а по-суті меморіального місця відпочинку, де можна у тиші алей, серед зелених шат просто неба послухати поезію, поміркувати про сенс життя і творчості, просто поспілкуватися з однодумцями і друзями. А надихають на цей настрій скульптури двох геніїв на вході, встановлених тут в рамках цього ж проєкту у 2017 році: українського -  Тараса Шевченка та китайського - Ду Фу. 

Цей нині завершений дворічний проєкт КНУ імені Тараса Шевченка і Посольства КНР в Україні має на меті поглиблення співпраці та діалогу між освітніми, культурними та мистецькими закладами двох країн і  сприяти зближенню їхніх народів.

Ректор КНУ Леонід Губерський наголосив, що різні народи здавна зближують саме великі мислителі і митці. Вони вміють мудрістю і образним словом визначити і донести до глибин душі справжні цінності буття, їхнє значення для кожного, стають пожиттєвим дороговказом.

 «Тому - зазначив він, -  тут, у Ботанічному саду КНУ, що нині відзначає своє 180-річчя, планується встановити пам’ятники й іншим видатним  класикам світової літератури та культури, зокрема, невдовзі,  митцям Іспанії та Індії. Вони не лише прикрасять улюблений сад киян і гостей міста,  в й заохочуватимуть до вивчення літератури та історії».  

Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей  пригадав як у 2017 році  у цьому місці вдало «оселилась» скульптурна композиція "Ворота душі. Діалог Тараса Шевченка і Ду Фу". Скульптор Ю Вей Шань спершу планував пам'ятник мислителю Конфуцію. Однак за ініціативи Ду Вея обрали саме Ду Фу  як символічний рівноправний діалог між поетами, а відтак -  між Сходом і Заходом.

Відкриття «Галявини» прикрасили, звісно ж, поетичним словом. Студентка 3 курсу Інституту філології КНУ спеціальності «китайська мова і література та переклад» Ірина Завада прочитала в оригіналі «Весняні надії» Ду Фу. Вийшло дуже мелодійно і зворушливо. А студентка 1 курсу магістратури Інституту філології спеціальності «українська мова та література» Лу Жуй розчулила всіх, прочитавши українською «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм» Тараса Шевченка

Чудова завершена спільна справа, тепло спілкування і вічна поезія під золотими шатами Ботанічного саду зробили подію незабутньою.

Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024