Новини

 

Святослав Горбенко: завдяки таким героям живе наша нація

03.10.2019

 

3 жовтня у 5-ті роковини з дня загибелі Святослава Горбенка, студента-японіста, який захищав Донецький аеропорт, в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбувся мітинг-реквієм, у рамках якого посадили меморіальну сакуру у садку Інституту.

Історія Святослава Горбенка – це приклад героїзму, який не вимірюється віком. Він пішов на фронт добровольцем, залишивши позаду кар'єру перекладача. Про це знає кожен в Шевченковому університеті, адже одна з аудиторій в Інституті філології іменована на його честь, найкращі студенти-сходознавці отримують стипендію імені Святослава Горбенка. Окрім цього його ім'я носить і Студентська гвардія КНУ, учасники якої гідно продовжують традиції студентів-звитяжців Київського університету.

Щороку у жовтні увесь Університет вшановує пам'ять юного хлопця, який віддав життя за наше мирне майбутнє. «Його вчинок ми не маємо права забути, бо завдяки таким героям живе наша нація», – зауважив на мітингу в.о. директора Інституту філології Сергій Скрильник. «Коли ми садили сакуру, була тепла погода. Це є свідчення того, що від її споглядання у душі кожного буде тепло, а у пам'яті – спомин про Святослава», – продовжив Сергій Вікторович.

«Подвиг Святослава є дороговказом для нас, прикладом свідомої громадянської позиції. Саме такі якості мають бути у всіх українців», – висловився голова Ради ветеранів Інституту філології Сергій Янчук.

Слово на мітингу виголосив і Денис Антіпов, викладач корейської мови в Інституті філології, який теж добровольцем пішов у 2014 році захищати нашу Україну: «Святослав пішов у 2014 році, у критичний момент, коли потрібні були жертви таких людей – самовідданих. Наразі боротьба триває і йти на компроміси з ворогом ми не маємо права, бо вже заплачено неоціненним - життям. Тому мітинг є нагадуванням, що ми не маємо права поступитися, а наш шлях - йти вперед».

Відкрив меморіальну пам'ятку коло посадженої сакури проректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та викладач Денис Антіпов. Під час мітингу-реквієм молитву заспівали учасники «Роксоланії».

Ушанувати пам’ять Скельда (позивний) прийшли заступники директора Інституту філології, викладачі, співробітники та студенти, представники Ради ветеранів КНУ, військовослужбовці. Насамкінець мітингу усі присутні заспівали Гімн України.

Герої не вмирають...

 

Олександра Касьянова, Валерій Попов, Юлія Кузьменко,

відділ зв’язків з громадськістю Інституту філології

Центр комунікацій

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024