Новини

 

Міжнародна співпраця факультету психології в галузі охорони психічного здоров’я

12.06.2019

3-4 червня 2019 року на базі факультету психології КНУ імені Тараса Шевченка за сприяння ректора Університету академіка Леоніда Губерського та при безпосередній участі директора НДІ психіатрії МОЗ України, доктора медичних наук, професора Ірини Пінчук відбулася робота дводенного програмного семінару «Вдосконалення навчальних програм з питань охорони психічного здоров’я та психіатрії».

Семінар було проведено в межах міжнародного партнерства України, Норвегії та Вірменії (UNA Partnership). Цей проект триває протягом трьох років завдяки спільній ініціативі Науково-дослідного інституту психіатрії МОЗ України та Норвезького університету науки і технологій. До партнерства залучені фахівці – психіатри, клінічні психологи, викладачі – з України, Норвегії, Вірменії, Грузії, Киргизстану та Японії.

За роки запровадження проекту було проведено 3 навчальних семінари для 75 молодих науковців – психіатрів та психологів – з цих країн, які опікуються питаннями психічного здоров’я. Проект сприяв тому, що у 2018 році вперше в Україні за підтримки ВООЗ було розглянуте питання вдосконалення та впровадження у навчальні програми закладів вищої освіти програми mhGAP, розробленої Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Програма зустрічі у КНУ імені Тараса Шевченка містила виступи та обговорення, до яких долучились Голова проекту – професор Норберт Скокаускас (Норвегія), очільник регіонального Центру психічного здоров’я дітей та підлітків Норвезького університету науки та технологій, Кристина Аветисян (Вірменія), доцент кафедри медичної психології Єреванського державного медичного університету, Ека Чконія (Грузія), доктор медичних наук, професор Тбіліського державного медичного університету, Президент Спілки психіатрів Грузії, Лілія Пантєлєєва (Киргизстан), доцент кафедри психіатрії Киргизстанського слов’янського університету, Світлана Пащенко (Україна), заступник декана факультету психології, доцент, Ашміта Чаулаган (Норвегія), дослідник Центру психічного здоров’я дітей та підлітків Норвезького університету науки та технологій, а також учасники проекту з Київського медичного університету, Національної академії післядипломної медичної освіти імені П. Л. Шупіка, Донецького національного медичного університету, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Учасники представили навчальні програми підготовки психіатрів та клінічних психологів, презентували здобутки, повязані з упровадженням програми mhGAP у навчальний процес.

Від КНУ імені Тараса Шевченка участь у дискусіях брали доцент кафедри психодіагностики та клінічної психології, доктор психологічних наук Людмила Крупельницька, аспірант цієї ж кафедри Наріман Дарвішов, а також студенти факультету психології Ольга Шевчук, Тетяна Родзінська і Андрій Солонський. Обговорювана міжнародна програма викликала зацікавлення у представників факультету психології, які висловили готовність щодо її імплементації у процес підготовки клінічних психологів.

Наприкінці зустрічі гості КНУ імені Тараса Шевченка відвідали Музей Університету, де ознайомилися з його історією та сьогоденням.

 

За матеріалом факультету психології

Прес-центр

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024