Новини

 

Університетські видання отримали відзнаку від Інституту біографічних досліджень

11.06.2019

 

 

Одразу два видання, що були підготовлені співробітниками Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка під керівництвом ректора Університету й директора ІФ КНУ, відзначено в номінаціях «Біографічного рейтингу».

 

Науковці КНУ взяли участь у щорічному всеукраїнському бібліотечному «Біографічному рейтингові», що був започаткований Інститутом біографічних досліджень Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського. Упродовж 2018 року науковці зі всіх областей України подали до рейтингу 238 видань, що розглядалися в семи конкурсних номінаціях. Експертне оцінювання видань здійснювали 34 фахівці, котрі є провідними науковцями з різних міст України й представляють різні наукові школи й царини гуманітаристики.

Видання співробітників ІФ КНУ під назвою «Некрополь філологів – викладачів Київського Свято-Володимирового та Шевченкового університету» стало одним із десяти переможців номінації «Довідкові біографічні видання». Над книгою працював колектив науковців із Інституту філології під керівництвом професора Григорія Семенюка. У довіднику розміщено понад 400 статей, кожна з них містить біографічні дані про викладачів-філологів, які працювали в Київському університеті від дня його заснування. Окрім загальної біографічної інформації про видатних філологів Університету, працівники ІФ КНУ підготували інформацію про їхню педагогічну діяльність, особистий внесок у розвиток філологічної освіти, розвиток та утвердження української науки й державності. Ректор Леонід Губерський у своїй оцінці значення біографічного довідника наголосив: «Ця праця – добрий приклад для інших закладів вищої освіти. Видання документально увічнює пам’ять про тих, хто сумлінною працею творив і творить історію й славу Шевченкового університету».

Місце в десятці кращих видань номінації «Джерела біографії» отримало й видання «Шевченкіана діаспори: у 6 томах». Керівником редакції, що займалася підготовкою цього видання, було обрано ректора КНУ Леоніда Губерського, а упорядником і науковим редактором проекту став професор Інституту філології Ростислав Радишевський. До багатотомника було включено біографічні матеріали про Тараса Шевченка, а також статті відомих науковців про Великого Кобзаря.

Імена переможців оголосили наприкінці травня 2019 року на урочистій церемонії в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського.

Довідково: Всеукраїнський бібліотечний «Біографічний рейтинг» було започатковано Інститутом біографічних досліджень НБУВ з нагоди 100-річчя Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського й 25-річчя Інституту. Метою конкурсу є підтримка й розвиток видання й популяризації наукової біографічної продукції, котра з різних причин нині доступна лише обмеженому колу читачів. Окрім того, рейтинг сприяє консолідації наукового й бібліотечного співтовариства задля поширення в цікавих користувачам формах достовірних відомостей про знаних людей України та забезпечує доступність і фаховість поширюваної в Україні біографічної книжкової продукції.

 

За матеріалами відділу зв’язків із громадськістю ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024