Новини

 

Презентація дебютного роману випускника Інституту філології в КНУ

14.05.2019

 

 

 

Студенти, викладачі й співробітники Інституту філології та інших підрозділів Київського національного університету імені Тараса Шевченка поспілкувалися з сучасним українським письменником Ігорем Астапенком.

 

Зустріч відбулася 13 травня 2019 року в мистецькій залі Інституту філології. Співорганізаторами зустрічі з випускником ІФ КНУ, сучасним українським письменником Ігорем Астапенком, виступили співробітники кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості.

Модераторкою презентації прозової книжки «Чаполоч» стала кандидат філологічних наук Тетяна Белімова. Ігор Астапенко розповів присутнім, що це його перша прозова книга, проте одразу ж зауважив: «Прозою цей текст називаю досить умовно, це радше поетична проза, або ж роман із поетичними вкрапленнями. Оповідь у книзі розпочинається віршем, окремі ж фрагменти твору оформлено верлібром. Сюжет твору – нелінійний, розхристаний. Назагал – це роман-пазл, роман-метафора». Випускник Інституту філології розповів гостям презентації про значення назви твору (чаполоч – трава, що нею харчуються зубри) й причину такого вибору (головний персонаж роману заробляє з того, що виготовляє й продає настоянку з чаполочі).

Присутні викладачі й студенти цікавилися особливостями співпраці сучасного письменника з видавцями на всіх етапах підготовки тексту до друку, розпитували про розвиток сюжету після відкритого художнього фіналу твору та імовірних читачів його першої прозової книги. Ігор Астапенко зізнався, що продовження тексту він як письменник уже уявляє, проте спрощувати розуміння «Чаполочі» своїм майбутнім читачам наразі не планує. У співпраці з редакторами письменник вимогливий, тож дозволяє тільки неістотні зміни авторського тексту, оскільки завдяки навчанню в Інституті філології цілком упевнений у своїй письменницькій майстерності й грамотності. А от своїх читачів Ігор Астапенко бачить естетами, котрі здатні мислити й розкодовувати приховані сенси його тексту.

Із виходом друком нової книги випускника Інституту філології КНУ привітала його науковий керівник, професор Мирослава Гнатюк. Наприкінці ж зустрічі всі охочі мали нагоду сфотографуватися з письменником на згадку про цікаву подію й отримати його нову книгу з автографом від Ігоря Астапенка.

 

За матеріалами Юлії Кузьменко,

відділ зв’язків із громадськістю ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024