Новини

 

У центрі українознавства КНУ вшанували Пантелеймона Куліша

14.05.2019

Цьогоріч виповнюється 200 років з дня народження Пантелеймона Куліша – визначного мислителя та діяча на ниві українознавства. Його творчий доробок охоплює галузі письменства, історії, фольклористики та перекладацької справи й продовжує здійснювати вплив на сучасну гуманітаристику, а «кулешівка» лягла в основу новітнього українського алфавіту.

Тому творчий доробок П. Куліша, що охоплює багато томів, частково невивчених та неопублікованих, нині опиняється у фокусі особливої уваги українських дослідників.

Не лишилися осторонь цих процесів і науковці Київського університету.

Науковці Центру українознавства філософського факультету в рамках «Днів науки філософського факультету – 2019» провели круглий стіл на тему «Творча спадщина Пантелеймона Куліша в контексті сучасних реалій».

На цьому науковому заході було представлено доповіді як співробітників Центру українознавства, так і їхніх колег з інших дослідних установ Києва та України, таких як Острозька Академія, національна бібліотека України імені В. Вернадського, Східноєвропейський національний університет імені Лесі України (м. Луцьк), Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Науково-дослідний інститут українознавства МОН України та ін.

 

Доповіді було присвячені питанням українознавчої складової в творчості П Куліша (М. Обушний, директор Центру українознавства), його діяльності як літературного критика (Ж. Янковська), перекладача біблійних текстів (С. Кагамлик), обговорено доробок П. Куліша у сфері української граматики (Т. Усатенко) та його ідей в сфері національного виховання (Л. Сорочук).

 

Особливе місце у дискусіях посіли питання розробки п. Кулішем української національної ідеї (Т. Воропаєва) та (де)конструкції національного «козацького» міфу в творчості П. Куліша (І. Грабовська, Т. Талько). Було також представлено проект видання повного зібрання творів П. Куліша (Олесь Федорук – керівник Центру дослідження життя і творчості П. Куліша Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України), а також огляд зібрання праць П. Куліша у фондах НБУВ (Т. Антонюк) та висвітлення особистості й творчості П. Куліша в електронних довідникових матеріалах на прикладі багатомовних версій Вікіпедії (О. Чирков). Загалом на круглий стіл було надіслано 21 доповідь, більшість яких буде опубліковано в університетських виданнях.

 

Доповідачі особливо наголосили на актуальності суспільно-політичних ідей, піднятих П. Кулішем у його творах, зокрема, його аналізі національних традицій демократії, ролі мас та суспільних еліт у вирішальні історичні періоди, ? ідей, які набувають особливої актуальності та нового звучання у наш час.

 

Таким чином, захід, проведений науковцями Київського університету став достойним внеском у пошанування Пантелеймона Куліша та відзначення його ювілею на загальнонаціональному рівні.

За матеріалами центру українознавства філософського факультету КНУ

 

Прес-центр

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024