Новини

 

Якісна журналістська освіта наблизить Україну до європейського рівня медіаграмотності

14.05.2019

Модернізувати навчальні програми і плани з журналістики в Україні і узгодити їх із західноєвропейськими – основне завдання проекту DESTIN “Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм”.

Друга конференція проекту відбувається в Головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка 13-17 травня 2019 року.

Представники 20 університетів та неурядових організацій із семи країн Європи на конференції DESTIN представляють результати аудиту навчальних планів та програм із журналістики; опитування студентів, випускників і роботодавців про очікування від журналістської освіти і того, наскільки дипломовані фахівці задовольняють потреби медіаринку. Учасники заходу узгодять своє бачення необхідних змін із національним стандартом вищої освіти в галузі журналістики, що незабаром з’явиться в Україні, а також зі стандартами ЄС у цій галузі.

«Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка – національний координатор DESTIN від України. Проводячи аудит навчальних планів та програм із журналістики, ми зважали на побажання як випускників і старшокурсників, так і роботодавців. І тут зіштовхнулися з викликом: в Україні немає єдиної медійної системи, залежні від власників медіа не готові висувати єдині вимоги до підготовки фахівця з комунікацій», зауважив директор Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун, відкриваючи конференцію DESTIN.

«Наша мета ширша, ніж розробка навчальних програм. Ми працюємо над методиками, які донесуть до європейських суспільств роль якісної журналістики, піднімуть рівень медіаграмотності. Журналістика матиме вплив і цінність тоді, коли люди вмітимуть відрізняти новини від фейків і мову інформування від мови ненависті», наголосив Пол Хайленд з Університету Бат Спа (Велика Британія), координатор міжнародного проекту DESTIN.

Довідка

DESTIN – це коротка назва міжнародного проекту Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism, або “Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм”. DESTIN реалізується за підтримки програми Європейського союзу Еразмус+ за напрямом КА2 – зміцнення потенціалу вищої освіти.

Проект об’єднав 20 європейських установ, з-поміж яких 10 українських університетів, урядові й неурядові організації України, а також університети й неурядові організації з Австрії, Великої Британії, Ірландії, Нідерландів, Польщі, Швеції. Загальну координацію проекту DESTIN здійснює Університет Бат Спа (Велика Британія).

Тривалість проекту: з 15.11.2018 р. по 14.11.2021 р.

Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024