Новини

 

У ННЦ «Інститут біології та медицини» створено «Language Exchange Club»

12.04.2019

Ідея допомоги іноземним студентам в опануванні українською мовою переросла у створення клубу «Language Exchange Club» на базі кафедри мовної підготовки ННЦ «Інститут біології та медицини».

Задум цього проекту виник у процесі викладання української мови іноземним студентам, що навчаються в Інституті за освітньою програмою «Медицина». Практичні заняття з української мови засвідчили нагальну потребу створення «додаткового» українськомовного середовища, у якому б студенти могли практикувати свої мовленнєві навички.

Робота розмовного клубу набирає обертів, а його засідання проводяться вже двічі на тиждень. На заняттях клубу застосовується метод «мовленнєвого обміну» («language exchange»), що передбачає опанування тієї мови, яка для партнера по спілкуванню є рідною. Основний принцип роботи «Language Exchange Club» полягає в тому, що дві змішані групи носіїв різних мов протягом однієї зустрічі спочатку спілкуються однією мовою, а потім – іншою, а в основі самої комунікації – принцип взаємодопомоги.

Серед іноземних студентів Інституту біології та медицини є носії мови гінді, перської, турецької та англійської мов. Тому їхніми співрозмовниками стали українські студенти кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу Інституту філології, а також викладачі мов – української, перської та гінді.

Учасники клубу в захваті від можливості мати розмовну практику з носіями мов, навчатися долати мовленнєвий бар’єр, почуватися невимушено у новому мовному середовищі. А почуваючи себе комфортно, вони ефективніше засвоюють мову. Крім того, співрозмовники, які хочуть і вміють вільно і невимушено спілкуватися з носіями іншої мови, мають також можливість пізнати їх культуру.

 «Language exchange club»  це не лише розмовний клуб, діяльність якого спрямована на підвищення мовленнєвих умінь та навичок студентів, а й полікультурний простір, який може допомогти навчитися толерантно розуміти культурні відмінності носіїв різних мов.

 

За матеріалами координатора клубу Марини Капась-Романюк,

асистента кафедри мовної підготовки ННЦ «Інститут біології та медицини»

 

  

Центр комунікацій

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024