Новини

 

У КНУ привітали Шевченківських лауреатів

11.03.2019

У КНУ триває широка програма заходів, запланованих до  відзначення 205 річниці від дня народження безсмертного генія, мислителя і пророка,  духовного покровителя українського народу Тараса Шевченка.

11 березня за багаторічною традицією в КНУ вітали Шевченківських лауреатів – цьогорічних і тих, хто був удостоєний найвищої мистецької відзнаки України в попередні роки.

Вітаючи гостей ректор Університету Леонід Губерський відзначив, що сьогодні заклик Тараса Шевченка «Борітеся – поборете! Вам бог помагає» актуальний як ніколи,  так само як і всі його  пророчі слова, що з особливою новою силою  кличуть  до єдності, згуртованості навколо збереження нашої свободи, цілісності держави, до братолюбія. Тарас Шевченко був за крок до здійснення своєї мрії – працювати в університеті, але доля жорстоко розтоптала цю мрію.   «Тільки в далекому 1939 році він повернеться до нашої Альма-Матер як символ, надавши легендарному університетові своє імя. Ця честь зобовязує наш колектив бути гідним імені Великого Тараса, бути центром української культури, духовності та розвитку українства не лише в Україні, а й в усьому світі», наголосив ректор.

На зустрічі з словом про Тараса Шевченка та свій шлях до нього виступили Лауреати Шевченківської премії Богдан Горинь (2019) Михайло Слабошпицький (2005),  Михайло Наєнко (1996), автор сценарію і режисер кінострічки  «Тарас. Повернення» Олександр Денисенко та виконавець ролі Тараса у фільмі  Борис Орлов.

 
Учасники зустрічі переглянули фільм «Тарас. Повернення». Кінострічка розповідає про 3 останні місяці перебування Тараса Шевченка у засланні в Казахстані.

 

Прес-центр

 

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024