Новини

 

Випускниці Інституту філології КНУ присуджено премію Рильського!

07.02.2019

Премію Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського за 2018 рік буде присуджено Юлії Джугастрянській за літературний переклад з англійської мови роману Редьярда Кіплінга «Кім».

 

Відповідне рішення ухвалив 23 січня 2019 року Комітет з присудження Премії ім. Максима Рильського під головуванням першого заступника Голови Держкомтелерадіо Богдана Червака.

Юлія Джугастрянська – випускниця кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості КНУ імені Тараса Шевченка. У 2009 року лауреатка захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності «Теорія літератури», вона була учасницею понад 20 міжнародних і загальноукраїнських наукових конференцій, перекладає з англійської мови художню літературу й публіцистику, від 2012 року заслужено здобула членство в секції перекладів НСПУ.

Переклад роману Редьярда Кіплінга «Кім» Юлією Джугастрянською – це перша українська інтерпретація великого твору англійського нобелівського лауреата. Показово, що голова Кіплінгівського товариства Великобританії надіслав листа підтримки на адресу НСПУ із особистим проханням відзначити український переклад саме цього роману Кіплінга.

Максим Стріха, представник Комітету з присудження премії, зазначив: «Цей твір вельми складний для перекладу, він насичений сленгом, місцевими говірками, жаргонами, у ньому перемішані західна й східна філософії. Відтворити всі особливості роману – занадто важко. Але, на думку членів комітету, спроба молодої перекладачки була успішною». У процесі присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського за 2017 рік Максим Стріха також виступив прибічником перекладацької майстерності Юлії Джугастрянської. На той час її перекладацьку роботу над романом «Кім» було відзначено заохочувальним дипломом, а вже цьогоріч випускниці КНУ імені Тараса Шевченка вдалося здобути відзнаку лауреатки в змаганні з дванадцятьма іншими претендентами на цю нагороду.

Колектив Шевченкового університету щиро тішиться успіхами своєї випускниці й бажає їй здобуття нових професійних висот!

 

Довідково: Премія імені Максима Рильського була заснована 1972 року і відновлена 2013 року за ініціативою Держкомтелерадіо, благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград», Українського фонду культури України та НСПУ. Присуджується щороку на конкурсних засадах письменникам і поетам за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів, а також за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. Звання лауреата Премії присвоюється винятково одному номінантові. Лауреаткою премії імені Максима Рильського за 2017 рік також була випускниця Інституту філології КНУ, Ніна Баликова. Детальніше про це можна прочитати тут.

 

За матеріалами Урядового порталу

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024