Новини

 

В Інституті філології КНУ святкували дівич-вечір

07.12.2018

Захопливе дійство з реконструкції стародавнього обряду відтворили студенти-фольклористи Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Святковий захід провели 05 грудня, обрядове дійство підсумувало вивчене під час першого семестру 2018/2019 навчального року студентами ОП «Етнокультурологія та іноземна мова». За основу для реконструкції обрали полотно Володимира Маковського, створене художником іще в 1882 році.

Студенти-фольклористи відзначили, що тематична картина «Дівич-вечір» фіксує традиційне для українців обрядове дійство: весільний обряд, або дівич-вечір, коли молоду прикрашали весільним вінком, після чого дівчина прощалася з рідною домівкою й подругами. Масовість таких святкувань і прагнення дівоцтва якнайгарніше до них прибратися – усе це знайшло відображення в полотні Маковського. До проведення реконструкції студенти проаналізували всі художні елементи полотна, розповіли про традиційні етапи цього обряду й охарактеризували особливості святкування дівич-вечору.

Потому присутні насолоджувалися захопливим етнодійством: маяли барвисті дівочі спідниці, білосніжні вишиванки притягували зачаровані погляди, грали музики, лунали обрядові пісні, дівчата заквітчували молоду вінком і танцювали всі разом.

Глядачі були приємно вражені високим професійним рівнем студентів-фольклористів, їхньою майстерністю й обізнаністю з традиційною українською обрядовістю. Завідувач кафедри фольклористики Інституту філології КНУ Олена Івановська відзначила: «Те, що ми бачили сьогодні, – це новий погляд на твір мистецтва. Студентам вдалося оживити картину. Сьогоднішнє дійство відтворює не просто знання студентів, а й те, що є нашою сутністю, нашою душею. І за це слід подякувати викладачам, котрі на практичних заняттях упродовж семестру невтомно зі студентами працювали».

Надія Янкова, заступник директора Інституту філології, наголосила на важливості місії подібних заходів: «Від теорії до візуалізації образів – це шлях фольклористів, завдяки яким зберігаємо нашу самобутність». Зі словами подяки звернувся до студентів і колег професор Іван Павленко, який закликав молодь збирати вцілілі зразки народного фольклору задля збереження української культурної спадщини. За реконструкцією дівич-вечора спостерігали й інші викладачі-фольклористи, зокрема, Ірина Барамба, Роман Лихограй, Оксана Оверчук, Наталія Салтовська, Наталія Хоменко й Володимир Щибря. Присутні погодилися, що студенти блискуче впоралися зі своїм підсумковим завданням!

 

За матеріалами Олександри Касьянової,

знімки – Валерія Попова,

Відділ зв’язків із громадськістю Інституту філології

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024